Recyklohraní

16.06.2013 10:07

S programem Recyklohraní naše škola opět přispěla nemalou měrou k ochraně životního prostředí.

Za rok 2012 se nám podařilo odevzdat k recyklaci 2 ks televizí, 4 ks monitorů a 127 kg drobného elektrozařízení.                                                                                                                                                        Celkem naše škola odevzdala 238 kg elektrozařízení.

Díky celostátnímu programu Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět se nám podařilo nejen poučit a motivovat žáky v oblasti ekologie, ale také je aktivně zapojit do procesu ochrany životního prostředí. Spoluorganizátorem celého programu je společnost ASEKOL, která zajišťuje svoz a následnou recyklaci vybraného elektrozařízení. V rámci recyklohraní žáci třídí již nepoužívané televizory, monitory a drobné spotřebiče. S pomocí tzv. LCA analýzy dat můžeme přesně vyčíslit, kolik elektrické energie, ropy, uhlí, primárních surovin či vody jsme naším aktivním přístupem přírodě ušetřili. Můžeme také spočítat, o kolik jsme snížili produkci skleníkových plynů nebo nebezpečného odpadu.

Díky zpětnému odběru a následné recyklaci elektra je možné výraznamně přispět k řešení problémů se zásobami přírodních zdrojů, jako je například voda nebo ropa. Už zpětný odběr a recyklace 100 mobilních telefonů uspoří elektrickou energii za více než 2 200 Kč nebo ropu potřebnou pro ujetí 417 km automobilem. Získávání druhotných surovin recyklací je navíc pro životní prostředí mnohem šetrnější, než těžba primárních surovin přímo ze Země.

Z Certifikátu Enviromentálního vyúčtování společnosti ASEKOL vyplývá, že žáci naší školy v loňském roce uspořili 0,22 MWh elektřiny, 5.30 litrů ropy, 1,32 m3 vody a 0,02 tun primárních surovin. Navíc jsme snížili emise skleníkových plynů o 0,06 tun CO2 ekv., a produkci nebezpečných odpadů o 0,29 tun.